Topul celor mai bune filme din 2020 include și o producție românească

de: Paula Artin
28 11. 2020

Nu există nicio modalitate subtilă de a spune: 2020 a fost un an cu adevărat ciudat pentru filme, o mini-epocă care ne-a obligat să ne gândim la ce pot fi și să însemne filmele.

În toate privințele, anul acesta nu s-a comparat cu niciunul. Dar singurul lucru pe care îl putem spune este că filmele nu ne-au dezamăgit.

Această nouă normalitate temporară a permis filmelor mai mici – filme care altfel s-ar fi putut pierde printre lansările mai strălucitoare – să atragă atenția într-un final. În ceea ce privește accesibilitatea și calitatea, a fost încă un an de bogății. Iată 10 dintre cele mai bune filme, printre care și unul românesc.

Bill and Ted Face the Music

Într-un an fără echivoc de teribil, cine nu avea nevoie de o explozie nebună și profund îmbucurătoare de optimism?

După ce li s-a spus că vor salva universul în timpul unei aventuri în care călătoresc în timp, 2 viitori rockeri din San Dimas, California, se găsesc ca tătici de vârstă mijlocie care încă încearcă să scoată un cântec de succes și să-și îndeplinească destinul.

Miss Juneteenth

Într-o America atât de împărțită încât uneori pare că fiecare locuitor este singurul cetățean al țării sale încăpățânate, debutul scriitorului-regizor Channing Godfrey Peoples este o bijuterie.

Nicole Beharie oferă o performanță minunată ca fostă câștigătoare a unui concurs, care încearcă să-și proiecteze propriile vise asupra fiicei sale adolescente – deși această poveste este atât universală cât și personală.

Situată în Fort Worth, un oraș cu o lungă tradiție de a sărbători ziua din 1865, când sclavii din Texas au aflat în sfârșit că au fost eliberați, domnișoara Juneteenth este imagine a unei comunități întregi, care amintește că această țară este mult mai mare – și mai bogată, și mai diversă – decât tindem să credem.

Nomadland

Care este semnificația acelui “acasă”? Este locuința în care trăim sau un spirit care locuiește în noi? Aceasta este întrebarea pe care Chloé Zhao o explorează în Nomadland într-un mod cu totul strălucitor și perceptiv.

Frances McDormand susține o performanță în calitate de văduvă care își vinde casa și se îndreaptă spre drum cu o dubă echipată cu elementele esențiale pentru a trăi, preluând munca sezonieră acolo unde poate.

Deși este singură, nu este niciodată complet singură. Oamenii pe care îi întâlnește în călătoriile ei au ciudățenii lor, dar compasiunea și generozitatea care îi ghidează și îi unește.

Wolfwalkers

Această încântare animată de Thomas Moore și Ross Stewart spune povestea unei fete engleze din Irlanda secolului al XVII-lea care tânjește să devină un vânător de lupi ca tatăl ei – doar pentru a se împrieteni cu un misterios punkette care păstrează secretul lupilor în interiorul ei.

Wolfwalkers este periat de spiritul mistic al unui cântec al lui Kate Bush, redat într-o schemă orbitoare de design modern și clasic. Vraja sa este irezistibilă.

Emma.

Deși Jane Austen nu a fost niciodată tocmai obscură, cariera ei ca superstar de căni și pungi de pânză este o dezvoltare destul de recentă.

Adaptarea strălucitoare și plină de viață a lui Autumn de Wilde a romanului lui Austen din 1815 revine la elementele de bază, amintindu-ne de ce a rezistat munca ei.

Anya Taylor-Joy joacă rolul eroinei omonime; Johnny Flynn este prietenul familiei care urmărește îngrozit cum face un pas greșit după altul.

Acestea două sunt minunate, împreună și separat, într-o lucrare care se simte modernă și autentică în cel mai bun mod.

Lovers Rock

Acesta este cel mai scurt dintre filmele din antologia Small Axe a lui Steve McQueen, dar frumusețea sa hipnotică este incomensurabilă.

În Londra, în jurul anului 1980, indienii de vest – adesea refuzați intrarea în cluburi – își organizau propriile petreceri de casă, legănându-se pe ringul de dans pe măsură ce se desfășurau tot felul de încercări amoroase.

Lovers Rock surprinde energia și promisiunile unei singure nopți, precum și ce înseamnă să găsești consolare și solidaritate în lumea mai mare și mai rece. Captează un univers al timpului în doar 68 de minute poetice.

David Byrne’s American Utopia

Această mare și glorioasă înregistrare filmată a spectacolului de succes de la Broadway de David Byrne, în regia lui Spike Lee, este o operă de mare bucurie și expresivitate, un turneu cu locuri pentru toată lumea.

După cum a interpretat Byrne și trupa sa formată din 11 muzicieni și dansatori, cifrele – unele dintre ele compoziții recente ale lui Byrne, altele extrase din munca sa cu Talking Heads – se simt proaspete și familiare deodată, inclusiv, dar și ușor explozive.

Lee surprinde perfect urgența intenției lui Byrne: pentru a trăi într-un mod care să conteze, trebuie să rămânem conectați. Este un principiu atât de clar încât este radical.

The Trial of the Chicago 7

Aaron Sorkin detaliază drama pe jumătate de circ, pe jumătate sumbră, a unui episod intens al istoriei americane, în timpul căruia un grup de activiști anti-război au fost judecați pentru conspirația de a incita la violență în timpul Convenției Naționale Democrate din 1968.

Rezultatul este o muncă plină de viață, adaptată responsabilității civice și idealurilor democratice mici, un film la fel de distractiv și galvanizant ca orice veți vedea în acest an.

Colectiv

“Colectiv”, filmul lui Alexander Nanou, care urmărește o echipă de jurnaliști români în timp ce descoperă un scandal de îngrijire a sănătății ale cărui tentacule ajung într-un guvern corupt, este acel documentar rar care joacă rolul unui thriller politic.

Dar este, de asemenea, un testament profund emoționant atât al puterii, cât și al necesității jurnalismului de investigație – în orice țară condusă de un guvern care se străduiește să denatureze adevărul pentru a-și îndeplini propriile obiective.

First Cow

În nord-vestul Pacificului verde al anilor 1820, doi coloniști – un brutar și un imigrant chinez cu o tentă de antreprenori –încep o afacere de vânzare a prăjiturilor prăjite făcute cu laptele unei vaci locale. Întreprinderea decolează, pe măsură ce prietenia lor se adâncește. Atât liniștit, cât și orbitor.

First Cow al lui Kelly Reichardt este un cântec al acestei întinderi ciudate și tivite de pământ furat pe care o numim America, un loc în care tandrețea este încă cea mai prețioasă marfă.